
Op zondag 6 februari 2022 om 14.30u brengen onze leerlingen werk van Edward Grieg, Ifor James, Wolfgang Amadeus Mozart, Astor Piazzola, Sergej Prokofjev, Sergei Rachmaninoff, Ludwig van Beethoven, Jelle van Dam en popsongs van Adele Adkins, Conan Gray, Labrinth, Lennon-McCartney en Harry Styles.
Het concert wordt uitgezonden vanuit het Auditorium van de Academie voor muziek, woord en dans Mortsel-Edegem-Kontich, in samenwerking met Mortsel TV.

Livestreamconcert vanuit het Auditorium van de Academie voor muziek, woord en dans Mortsel-Kontich



Op zondag 16 februari verzamelden om elf uur elf muzikanten in het auditorium van de Muziekacademie van Mortsel voor de tweede editie van het Aperitiefconcert, dit als aanloop van de traditionele Muziekavond die op zaterdag 7 maart al voor de 38ste keer in het cc Mark Liebrecht plaatsvindt.
Dit concert kwam tot stand dankzij de samenwerking met de directie van de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Mortsel. Onze leerlingen kregen zo de kans om in ideale omstandigheden te kunnen musiceren, waarvoor hartelijk dank.
Het werd een prachtige voorstelling, bijgewoond door ouders, grootouders, directie, leraren en oud-leraren. Ze konden genieten van een gevarieerd klassiek programma gespeeld op piano, gitaar, klarinet en accordeon, met werk van de hedendaagse componisten Leo Brouwer, Ludovico Einaudi, Marc Verlinden, Jef Neve, Myroslav Skoryk, Yann Tiersen, Erik Robyn, Michele Mangani. Natuurlijk mochten ook enkele sierlijke walsen van Frédéric Chopin niet op het programma ontbreken.
Tijdens de pauze bood VOROM, de vriendenkring van de school, een drankje aan en werd er nog even nagepraat over het vele muzikale talent dat onze school rijk is.

Klik op de afbeelding voor de reportage.
Met dank aan Elena en Bart voor deze mooie fotoreportage.
Klik hier voor de fotoreportage.
Wie meneer Joppen vorige week af en toe zachtjes hoorde zingen over Nijntje en Musti, sashimi en sushi, moet toch wel even met zijn wenkbrauwen gefronst hebben. Toch was het raadsel makkelijk op te lossen: het voorbije weekend was het namelijk weer tijd voor de Muziekavond, een jaarlijks hoogtepunt op het vlak van artistiek KAM-talent.
Vrijdagavond rond een uur of zeven. Gladde wegen, zachtjes toegedekt met frisse sneeuw. Een idyllisch decor voor de openingsavond. In het zaaltje waar de deelnemers zich klaarmaken is de stress even aanwezig als het winters tapijt. “Een chipje, meneer?”
Acht uur. De lichten doven. De eerste groep knalt de avond op gang. Leerlingen van het eerste en tweede jaar hebben middagen lang op hun dans geoefend. De toon is gezet. Vocale en instrumentale pareltjes wisselen af met choreografische hoogstandjes. Te veel om ze allemaal op te noemen, maar de organisatoren van The Voice en De Nieuwe Lichting zullen de komende jaren zeker opnieuw in het Atheneum hun mosterd kunnen halen.
We hebben er een super afwisselend progamma op zitten wanneer Nijntje en Musti door de micro weerklinken. Met een arsenaal aan oud-leerlingen en drie klokken van leerkrachten schalt Raymond van het Groenewoud over het podium de zaal in. Is het écht Raymond, of is het toch ‘gewoon’ meneer Cooremans? Wanneer een paar heerlijke minuten later alle zangers en dansers het podium beklimmen, zit de eerste editie er alweer bijna op.
Zaterdag treden opnieuw heel wat toptalenten aan. Leerlingen die er in de klas veeleer stilletjes bij zitten doen nu de theaterzaal uit hun hand eten. Voor velen is de Thaise uitwisselingsstudente uit het vijfde jaar de verrassing van de avond. Zij mag dit keer de avond afsluiten met haar schitterende vertolking van Charlie Puths hit.
De 36e Muziekavond? Die was alweer om in te kaderen!
Bron : Weblog KA Mortsel – 05/03/2017
Op dinsdag 28 juni namen wij afscheid van de leerlingen van het zesde jaar tijdens een plechtige proclamatie.
Na een ludieke voorstelling van elke klas door hun klasleraar, ontvingen 88 leerlingen het diploma secundair onderwijs uit de handen van mevrouw Jessie Feyen, directeur GO! atheneum Mortsel.
Omdat een proclamatie waarop alleen maar namen worden afgeroepen eerder saai is, zorgden het zangduo Ferre en Olivia en Hayrunnisa (piano) voor de muzikale noot.
Heel wat verdienstelijke leerlingen vielen in de prijzen, waaronder Voice-finaliste Olivia Trappeniers die de bijzondere prijs ‘Muziek’ in ontvangst mocht nemen, een prijs die al gedurende 31 jaar geschonken wordt door het echtpaar Martin en Maggy Moens-Pauwels.
Nogmaals een dikke proficiat aan alle afgestudeerden en geniet van een welverdiende vakantie!
Foto’s : Bart Stein
“Het komt helemaal goed”, vertrouwde Jens me toe. Een microfoon extra, wat kabels om alles efficiënt aan te sluiten, het mini-optreden kon zo meteen. Een leerkracht en een leerlinge van dezelfde school samen in The Voice, beiden in ‘Team Bent’, beiden nu vrijdag in de live shows, dat is bijna smeken om een performance op school.
Al om één uur stond er een kring kijklustigen rond het podium waar Jens met de mensen van de tv-zender en met een paar collega’s de bedrading in orde bracht. Gsm’s in de aanslag, flyers van Olivia in de andere hand, de tienerjongens en -meisjes zouden geen milliseconde van het gebeuren missen.
Olivia geniet van de aandacht, maar blijft er rustig onder. Tussen de leerlingen staan ook enkele klasgenoten enthousiast te supporteren. Na afloopt neemt ze even de tijd om te signeren.
Het duurt even voor de opnames echt kunnen starten, maar rond halftwee is het eindelijk zover. Jens kondigt aan dat ze hun nummer een viertal keer zullen brengen. Zo krijgen de camera’s de kans om het event vanuit alle hoeken en kanten te belichten.
‘Fix you‘ van Coldplay klinkt teder en kwetsbaar, maar toch ook krachtig uit beide kelen. Beide stemmen draaien rond elkaar, af en toe lijken ze ook te raken. De speelplaats is intussen al heel wat voller: heel wat kinderen van de lagere school zijn erbij komen staan en ook heel wat leerkrachten willen iets van het spektakel zien.
Het voelt een beetje vreemd om ook bij de vierde uitvoering te doen alsof je het voor het eerst hoort, maar iedereen blijft er heerlijk relaxt onder. Het applaus is niet minder warm.
Vrijdagavond gaat een delegatie van de school ter plaatse om beide kandidaten te steunen, maar nog veel meer mensen zullen hen thuis voor de tv succes wensen of sms’en… Dat het spannend wordt is een understatement!
Bron : Weblog KA Mortsel – 04/05/2016
Foto’s : Benoit De Freine & Koen van Vooren
Bron : Krant ‘Het Laatste Nieuws’ 04/05/2016
Leraar Engels Jens De Laet en leerlinge Olivia Trappeniers uit 6 Toerisme gaan door in The Voice van Vlaanderen 2016!
In 2007 deed Adil Aarab (°1990) uit 4 Toerisme hen dit ook al eens voor, toen bracht het hem zelfs een plek op in de top 10 van het sterrenjachtprogramma Idool, VTM’s-voorloper van ‘The Voice van Vlaanderen’. Een jaar later deed hij ook nog mee aan ‘Can you duet‘.
Later heeft Adil met Adel Kariem Asselman de groep Adil & A.K.A. opgericht, ‘rhythm & soul’-muziek. Onlangs bracht hij samen met Slongs Dievanongs ‘Doeda ogen dicht‘ uit. Tenslotte was Adil ook één van de vijf kandidaten die in januari deelnam aan het programma ‘Eurosong 2016‘.
Ook oud-leerling Karim Lequenne behaalde als 17-jarige tijdens X Factor een fraaie eindnotering.
In 2011 waagde hij zijn kans in ‘The Voice van Vlaanderen‘ en trotseerde daar met succes de gevreesde ‘blind auditions’. Souldiva Natalia werd zijn begeleidster.
Momenteel maakt hij muziek onder de naam van Moonboy. Vooral met het nummer Beats oogstte hij veel succes. Karims muzikale vuurdoop gebeurde tijdens de KAM-Muziekavond 2008 met het nummer ‘Ordinary People‘ van John Legend.
Karim wist met succes zijn muzikale carrière met hogere studies te combineren en in 2015 behaalde hij aan de Vrije Universiteit van Brussel een Master of Science (M.S.), Communicatiewetenschappen – Media, strategische bedrijfscommunicatie en marketing.
Met ‘Hier is het goed’ zorgde een vol podium enthousiaste leerlingen en leerkrachten gisteravond voor een spetterende afsluiter van de jaarlijkse Muziekavond.
Na 34 edities zit er nog geen spikkeltje sleet op : het programma was enorm gevarieerd en van hoog niveau. Tapdans werd afgewisseld met een klassiek duo, 70’s rock met hedendaagse r’n’b.
Aan kippenvelmomenten ook geen gebrek : Mr Bojangles, vertolkt door The Voice-kandidaat Jens De Laet en muzikale duizendpoot Samuel Cooremans – het plezier spatte van het podium -, de onvergetelijke ‘Billionaire’ van Caro – wat een stem! -, het strakke gitaarspel van Jonas, de spectaculaire dansoptredens…
Het is nu al uitkijken naar editie 2017!
Bron : KAM weblog
De leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Mortsel houden zaterdagavond vanaf 19.45 uur hun ‘Muziekavond’. Die vindt plaats in de Mark Liebrechtschouwburg. “De Muziekavond is een traditie in onze school. Zaterdag zullen we die reeds voor de 34ste maal organiseren. Het verbaast me ieder jaar opnieuw hoe enthousiast de leerlingen zijn om mee te werken. Na al die jaren is ons concept nog helemaal springlevend”, zegt Pol Bossuyt, coördinator van de Muziekavond.
Maar liefst 130 leerlingen zullen morgenavond het podium betreden voor een kleurrijke avond met verschillende solisten, enkele dansoptredens, het KAM-orkest en poporkest.
Gisteren repeteerden enkele studenten nog eens het slotnummer. Dit kreeg de titel ‘Hier is het goed’ mee naar aanleiding van de vluchtelingencrisis. Tickets kosten 8 euro. (FSL)
Bron : Het Laatste Nieuws / Foto De Freine
De kelen worden gesmeerd, de gitaren gestemd. De derde verdieping is de voorbije weken bijna elke middag een oceaan aan klanken. Geen wonder : de Muziekavond komt er snel aan!
Zaterdag staan weer tientallen leerlingen en ook heel wat leerkrachten op het podium van het Mark Liebrechtcentrum in Mortsel. Het evenement was in amper één dag uitverkocht.
Vandaag waren er al pre-generale repetities voor presentatie en zang, morgen is het vooral de beurt aan de dansgroepen en zaterdagmiddag wordt het hele programma nog eens in elkaar geschoven tijdens de generale repetitie.
Het wordt ongetwijfeld weer volop genieten van al dat jonge, bruisende talent dat het Atheneum rijk is. U komt toch ook kijken en luisteren?
Bron : weblog KA Mortsel
Op zaterdag 5 maart 2016 organiseert het Koninklijk Atheneum van Mortsel haar welbekende Muziekavond in de Mark Liebrecht-schouwburg in Mortsel.
Deze 34ste editie staat opnieuw garant voor een kleurrijke avond. Verschillende getalenteerde solisten, het KAM-orkest en -poporkest staan die avond op het podium. Je kan tevens kennismaken met enkele dansoptredens. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het optreden van het KAM-koor.
De voorstelling begint om 19u45. Tickets kosten €8 en zijn vanaf maandag 25 januari alleen op school te verkrijgen.
Woensdagmorgen 13 mei : we krijgen geen gewone muziekles maar gaan op bezoek bij gitaarbouwster Lara Seidel, de mama van ons klasgenootje Rune.
Pratend over wat er zal komen, wandelen we naar het atelier. Daar worden we hartelijk ontvangen door Runes grootouders. Ze leiden ons naar het gezellige atelier.
De mama van Rune staat ons al op te wachten met de gitaar in haar hand. Ze heeft er duidelijk ontzettend veel zin in. Ze legt ons uit hoe je een gitaar moet bouwen. Zo komen we meer te weten over welke houtsoorten je moet gebruiken, welke delen je eerst moet maken en dat je heel geconcentreerd en zorgvuldig moet werken…
Ik kijk rond en zie dat iedereen het interessant vindt en dat is voor onze klas heel uitzonderlijk. Als de mama van Rune is uitgepraat, mogen we vragen stellen.
En weet je wat ik echt cool vind? De gitaarbouwster is 200 werkuren bezig met het maken van één enkele gitaar. Daar moet je toch heel geduldig voor zijn!
Meneer Bossuyt zegt dat we moeten vertrekken. Zo snel al? We bedanken de mama van Rune hartelijk! Als we het atelier uit zijn, beginnen we luid te praten over wat we zojuist hebben gezien en gehoord. Om het lesuur af te sluiten maken we nog een gekke groepsfoto.
Elif Buytaert, 1e jaar Latijn
Klik op de afbeelding voor de fotoreportage.
Hoe beschrijf je het aanstekelijke enthousiasme van niet één of twee, maar tientallen leerlingen op het podium van de Mark Liebrechtschouwburg? Hoe portretteer je de melodieuze wereld waar hun leerkrachten je heen leidden? Hoe schilder je de opspattende klankkleuren van fagot, accordeon, klarinet en cajon?
Met foto’s probeerde ik het. Met ingetogen luisteren. Met open mond. Met kippenvel. Of het nu een koornummer met gebarentaal was, de fascinerende muzikale symbiose tussen pianisten en artiesten, een indringende solo of de wervelende shows van de dansgroepen, Muziekavond 2015 was een topper van formaat!
Bron : weblog KA Mortsel
Overmorgen is het alweer zover. Dan is het weer tijd voor het jaarlijkse orgelpunt dat Muziekavond heet. In het muzieklokaal op de derde verdieping wordt al weken druk gerepeteerd. Het programma is opnieuw een rijke verzameling heel uiteenlopende genres en stijlen.
Ook het koor is er helemaal klaar voor. Wie goed kijkt, zal enkele gezichten herkennen van de voorbije edities. Tegelijk zijn er ook een heleboel nieuwe keeltjes die zich opwarmen voor het grote podium.
Tickets zijn helaas al lang niet meer te krijgen. In amper drie dagen tijd was de zaal volledig uitverkocht. Terecht, daar ben ik nu al zeker van.
Bron : weblog KA Mortsel – 10 maart 2015
Klik op de afbeelding voor de fotoreportage.

Traditiegetrouw wuifden wij op het einde van het schooljaar onze zesdes uit. 90 leerlingen studeerden af in onze ASO-richtingen en 16 in onze TSO-afdeling Toerisme.
De feestelijke proclamatie vond plaats op woensdag 25 juni in de Sporthal. Met een schril fluitsignaal blies gastheer van dienst Johan De Meyer de troepen ter orde en kon de plechtigheid beginnen. Na het welkomstwoord van directeur Jessie Feyen volgden de uitreiking van een reeks prijzen en de plechtige proclamatie. Tussendoor schetsten vakleerkrachten en klassenleraren een vaak humoristisch beeld van hun klas. Tenslotte hielden Sam Jaspers en Vincent De Roeck uit naam van de zesdes een fel gesmaakte afscheidsspeech.
De muzikale intermezzo’s door Tamino Amir Moharam Fouad (zang en gitaar) en Sam Ryckx (gitaar) samen met zangeres Alexandra Kalonji Mbuyi, werden door een talrijk opgekomen publiek zeer op prijs gesteld.
Met haar afscheidswoord besloot onze directeur deze geslaagde proclamatie en nodigde iedereen uit op de receptie.
De bijzondere prijs Muziek, reeds voor de 29ste keer geschonken door het echtpaar Martin en Maggy Moens-Pauwels, ging naar singer-songwriter Tamino Amir Moharam Fouad. Binnenkort start Tamino de opleiding pop-zang aan het Amsterdams conservatorium. Van deze zeer getalenteerde muzikant zullen we vast en zeker nog meer van horen!
Wij wensen onze afgestudeerden veel succes in hun verdere studies en carrière en hopen hen op de komende KAM-activiteiten nog dikwijls weer te zien.
Martin Moens, één van de pioniers van onze school en milde schenker van de jaarlijkse bijzondere prijs Muziek met Tamino Amir Moharam Fouad.
Het Prinses Christina Concours is een jaarlijks concours dat klassieke muziek, jazz en compositie tracht te promoten onder jongeren van 12 tot en met 19 jaar. De afgelopen maanden deden meer dan 500 jonge muzikanten mee aan de selecties. Voor de Nationale Finale werden acht jonge muziektalenten geselecteerd, waaronder pianovirtuoos Tom De Beuckelaer uit het 3e j. humane wetenschappen. De finale vond plaats op zondag 13 april in het Lucent Danstheater in Den Haag.
Volgens goed gebruik van het Prinses Christina Concours is elke finalist prijswinnaar. De jury, bestond uit onder anderen Wim Vos, Arno Bornkamp en Emmy Verhey.
H.K.H. Prinses Christina der Nederlanden en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen overhandigden de prijzen aan de finalisten.
Begin vorig jaar won toptalent Tom al het Steinway-concours en een eerste prijs op het Frederick Chopin Piano Concours in het Poolse Szafarnia alsmede een eerste prijs in een compositiewedstrijd in Italië. In het najaar won hij dan het 9e Internationale Chopin’s Golden Ring pianoconcours in Slovenië en in maart speelde hij in de finale van de Cantabilewedstrijd. In elk geval een prachtig palmares om trots op te zijn! Gefeliciteerd, Tom!
Tom’s optreden is terug te zien op YouTube.
Klik op de afbeelding voor de fotoreportage.
Het is alweer voorbij. Wekenlang repeteerden enkele tientallen leerlingen en een handvol oudleerlingen en leerkrachten voor het jaarlijkse creatieve orgelpunt, de Muziekavond.
Het aanbod was zoals steeds heel gevarieerd : van klassieke werken voor klarinet of piano, een mooie stukje uit ‘The Snowman’ voor fagot, het überromantische ‘Right here waiting’ of een jazzy blazersensemble tot scratchy breaks en rockende gitaren.
Heel vroeg in het programma zat de sfeer er al goed in. Muzikanten en dansers werden aangemoedigd door het publiek, dat zich moeiteloos liet verleiden tot meeklappen of -sommigen- zelfs meezingen. Sommige artiesten kregen zelfs een staande ovatie.
De uitverkochte Mark Liebrechtschouwburg zou volgend jaar weleens te klein kunnen zijn wanneer het Atheneum zijn zestigste verjaardag viert.
Koen van Vooren
Leerkracht Engels
Bron : weblog KA Mortsel
Klik op de afbeelding voor de reportage.
Intussen wordt er volop gerepeteerd voor de 32ste Muziekavond. Die valt een paar weken vroeger dan anders, maar de tickets zijn nu al zo goed als allemaal de deur uit.
Gitaren? Check.
Keyboards? Check.
Drums? Check.
Beginnen maar!
Bron : weblog KA Mortsel
Op dinsdag 25 juni vond in de sporthal de proclamatie van de laatstejaars plaats. Benjamin Peeters uit 6 wetenschappen-wiskunde bracht op viool twee romantische klassiekers, zijn broer Jonathan begeleidde hem op de piano. Anke Spitaels uit 6 humane wetenschappen zong een prachtig nummer dat ze speciaal voor de kleine Lenny schreef, een rolstoelkindje die bij haar in de club de kans krijgt om karatelessen te volgen.
Violist Benjamin mocht ook de speciale prijs muziek in ontvangst nemen. Een prijs die al gedurende 28 jaar door mevrouw Maggy Moens-Pauwels, oud-onderwijzeres en groot muziekliefhebster, aan de meest verdienstelijke muzikant uit het zesde jaar wordt geschonken. Gediplomeerden gefeliciteerd!
Klik op de afbeelding voor de reportage.
Op dinsdag 21 mei gingen wij op bezoek bij Lara Seidel, de mama van Falke uit het 1e jaar die in de nabijheid van onze school haar eigen lutherie uitbaat. Lara is een oud-leerlinge (lichting 1987) en studeerde aan de Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA). Daarna ging ze verder in de leer bij meester-gitaarbouwer José Romanillos in Cordoba, Spanje. Bij haar kan je terecht voor herstellingen van gitaren en aanverwante instrumenten, restauraties of volledig handgemaakte gitaren!
In haar gezellig en ruim atelier gaf Lara ons een overzicht van de onderdelen van de gitaar, toonde verschillende houtsoorten en liet ons kennismaken met vernis, lak en lijm. Vooral haar mooie ontwerpen van rozetten fascineerde iedereen. Een heel interessant uurtje, waardoor we weer een beetje wijzer werden!
Tom Debeuckelaer, uit het 2de jaar moderne wetenschappen, won tijdens het voorbije weekend een ‘Eerste Prijs met Grootste onderscheiding’ in de ‘Belgian Steinway Pianocompetition for the Youth 2013’ in De Singel in Antwerpen. Onder de 15 finalisten, behaalden maar twee pianisten deze onderscheiding! Wij wensen dit jong muzikaal toptalent van harte proficiat!
foto’s : KAM-Muziekavond & Ann Laureyssens – http://www.mortsel.info
Het koor van het Koninklijk Atheneum van Mortsel
MORTSEL – Aanstaande vrijdag vindt de 31ste muziekavond van het Koninklijk Atheneum van Mortsel plaats in de Mark Liebrecht Schouwburg. De zaal is vrijwel uitverkocht, maar wie zich haast, kan nog één van de laatste zitjes bemachtigen.
Praktisch
Locatie : Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16 te Mortsel.
Tijdstip : vrijdag 15 maart 2013 om 19.30 uur.
Prijs : 7 euro, tickets enkel verkrijgbaar via het Koninklijk Atheneum van Mortsel.
Meer info op www.kam-muziekavond.be
Jessica Denys is zes jaar geleden aan onze school in de studierichting Latijn-wiskunde afgestudeerd. Daarna behaalde ze haar ‘Bachelor in Music’ klassieke gitaar aan het conservatorium in Antwerpen bij professor Roland Broux. In juli studeerde ze af als ‘Master in Music’ aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover in Duitsland in de klas van professor Frank Bungarten.
Voor haar 21ste verjaardag bouwde haar oom, Ludo Cuypers, een achtsnarige gitaar. Die heeft ze sindsdien niet meer losgelaten. Met twee extra bassnaren heeft dit instrument een groter register dan de klassieke 6-snarige gitaar, waardoor het perfect geschikt is voor het spelen van ‘oude muziek’. Werken oorspronkelijk geschreven voor de luit, of het orgel, krijgen een nieuwe dimensie in transcripties voor dit instrument.
Momenteel toert Jessica rond met een nieuw programma. Het heet ‘Over de Grens’ en is gewijd aan meesterwerken van John Dowland, Johann Sebastian Bach, Vicente Asencio en Heitor Villa Lobos. Een uniek solorecital, volledig gespeeld op 8-snarige gitaar.
Meer info over programma, agenda en boekingen vind je hier. Wij wensen Jessica alvast veel succes met haar muzikale carrière!
foto’s : Iban Van der Zeyp & Ann Laureyssens – http://www.mortsel.info
Oud-leerlinge Charlotte Schoeters doet mee aan een songwriting wedstrijd met haar zelfgeschreven nummer ‘Amelia’. De winnaar krijgt een beurs/scholarship voor een jaar full time opleiding aan The Institute of contemporary Music Perfomance te London.
Op de site van http://www.Shuresongwritingaward.com/ kan je het You tube filmpje van Charlotte bekijken en stemmen.
De 3 filmpjes met de meeste stemmen gaan zo door naar de finale.
Stemmen doe je zo :
- klik op ‘View Songs’ ;
- klik op ‘Amelia – Charlotte’;
- Vul je gegevens in en klik op submit!
Op donderdag 19 april kan je Charlotte ook op onze Jubileummuziekavond aan het werk horen!
Alvast veel succes gewenst, Charlotte!
In amper 5 dagen is de voorstelling op vrijdag 20 april al uitverkocht! Gelukkig beschikken wij nog over voldoende plaatsen voor de voorstelling van de oud-leerlingen op dond
30 JAAR Muziekavond Koninklijk Atheneum Mortsel
Do 19 en vrij 20 april 2012 – cc Mark Liebrecht Mortsel om 19.45 uur
Dit jaar viert het Koninklijk Atheneum Mortsel het dertigjarig bestaan van haar jaarlijkse Muziekavond. Ter gelegenheid van deze verjaardag vinden maar liefst twee opvoeringen plaats: één voor en door de oud-leerlingen en één verzorgd door de huidige leerlingen.
Het fundament voor deze jarenlange traditie werd door André Moennaert, leraar Engels, in het midden van de jaren zeventig gelegd. Toen organiseerde hij muzikale avonden in de eetzaal voor collega’s en vrienden. Wegens de tanende belangstelling werd in 1983 het geweer van schouder veranderd. Met behulp van de Vriendenkring organiseren wij voortaan een Muziekavond van en voor de leerlingen. Door het steeds groeiende aantal deelnemers en toehoorders moesten wij begin de jaren negentig de sporthal ruilen voor een heuse concertzaal. Eerst werd dat de blauwe zaal van de Singel maar door plaatsgebrek werd uiteindelijk in 1993 de prestigieuze Elisabethzaal gedurende elf opeenvolgende jaren onze vaste stek. Een benijdenswaardig palmares waarvan menig professioneel concertorganisator alleen maar kan dromen…
Vele van onze leerlingen zijn ondertussen de professionele weg ingeslagen en hebben een plaats op zowel de nationale als internationale podia gevonden: Sylviae Traey (piano), Toni Stoianov (viool), Eline Pauwels (viool), Danielle Solignac (viool), Antoon Offeciers (gitaar), Geert Hellings (gitaar), Goele De Raedt (zang), Renate Spelmans (fagot), Tina Jacobs (hobo), Vincent Goris (piano), Charlotte Schoeters (zang), Jessica Denys (gitaar), Sam Joris (jazz) en nog vele anderen.
De herinnering aan al dat muzikale moois blijft bij vele van onze oud-leerlingen voor eeuwig op hun netvlies gegrift. Naar aanleiding van het dertigjarig bestaan hebben ze samen hun schouders gezet onder de organisatie van een oud-leerlingenconcertavond. Het belooft alvast een mooie affiche met zowel klassiek, musical, jazz als pop te worden. Gastvrouwe van dienst is oud-leerlinge en BV Zoë Van Gastel. Hoogtepunt wordt steevast het optreden van het oud KAM-koor en orkest dat voor de gelegenheid versterkt wordt door de huidige zangers en muzikanten van onze school.
Op vrijdag 20 april is het dan de beurt aan de huidige leerlingen om op het podium van het cc Mark Liebrecht hun muzikale talenten tentoon te spreiden. Maar liefst 120 leerlingen brengen een gevarieerde Muziekavond met solistische optredens, afgewisseld met dansnummers. Ook de verschillende koren die onze school rijk is, het KAM-orkest en het KAM-poporkest, zijn terug van de partij. De leerlingen uit de derde graad van onze beide basisscholen Ten Dorpe en De Bolster staan die avond ook op het podium.
Kaarten voor de beide concerten zijn vanaf maandag 5 maart alleen op school te verkrijgen of tot 30/03 te bespreken door de som over te schrijven op bankrekening 220-0281154-82 (IBAN: BE03 2200 2811 5484) van VOROM. Kaarten kosten €7. Voor een duoticket voor beide voorstellingen betaal je €10.
Koninklijk Atheneum Mortsel | Mechelsesteenweg 194 | 2640 Mortsel | Tel. 03 449 88 93 | ka.mortsel@g-o.be | www.kamortsel.be en/of www.kam-muziekavond.be
Het eerste KAM-poporkest (1991)
Muziek verzacht de zeden wordt wel eens beweerd want in al die jaren hebben wij nooit tuchtproblemen gekend. Toch werden er op en naast het podium al wel eens fratsen uitgehaald…
In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw kenden wij een boom van Vlaamse kindersterretjes zoals Isabelle A en Sylvie Melodie. Ook op onze school liepen er enkele rond en er was zelfs een meisje dat een plaatje had opgenomen. Het sprak voor zich dat het sterrenmeisje ook haar nummertje in de Elisabethzaal zou opvoeren. Voor haar act moest ze die avond echter nog eerst met de blokfluitgroep van mevrouw Elsen optreden. Occasioneel droegen die een blauwe jeansbroek met bijhorende witte T-shirt, dus niet zo direct een outfit voor een solo-optreden. Veiligheidshalve had ze haar kleren in een van de vele loges opgehangen maar tot overmaat van ramp bleek er één van haar laarzen verdwenen. Zonder laarzen kon en wou ze niet optreden en de traantjes vloeiden. Alle hens werden aan dek geroepen om die verloren laars in de kelders van de Elisabethzaal te gaan zoeken wat in feite een onbegonnen werk was, totdat er een snuggere jongen de koelkast in de loge opentrok en daar de laars vond…
In de beginjaren moesten alle deelnemers hun kandidatuur voor de Muziekavond persoonlijk op het bureau van Edwig Van de Vorst, directeur van de middenschool gaan voorstellen. Op zekere dag boden twee jonge dames uit het tweede jaar middenschool zich aan om een buikdans op te voeren. Directeur Van de Vorst heeft hun voorstel diplomatisch afgewimpeld…
Directeur Van de Vorst was een klassiek geschoolde pianist en aanvankelijk hield hij er niet van om popmuziek op de jaarlijkse Muziekavond te laten weerklinken. In de ons omliggende scholen was zo’n optreden al eens uit de hand gelopen en de kans bestond erin dat er eventueel een minder schools publiek op afkwam. Nadat ik mij garant had gesteld dat onze jongens met hun elektrische gitaren ook stijlvolle muziek konden spelen, kreeg ik de toelating om een groepje voor te bereiden. Om niet te provoceren waren onze popsterren in spé voor de gelegenheid in een deftig maatpak met vlinderdas uitgedost. Toch hield hij nog een stok achter de deur: het optreden mocht niet langer duren dan vijf minuten anders zou hij het stopcontact van de versterker uittrekken… Achteraf bleek het jaarlijks optreden van het KAM-poporkest een goede zet en een belangrijke meerwaarde voor onze Muziekavond.
Met datzelfde groepje hebben wij trouwens in 1991 succesvol voor de verjaardag van Z.M. Koning Boudewijn in de Warande te Turnhout gespeeld. Eén van de eerste KAM-bandleden, Antoon Offeciers studeerde later jazzpiano aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij leidde in het verleden het ‘Toon Offeciers trio’ en was toetsenist/pianist/(bas)gitarist bij Sukilove, Assunta Mano en is dat nog steeds bij de Vlaamse kleinkunstzangeres Mira. Antoon maakte eerder live muziek voor verschillende HETPALEISproducties van Dimitri Leue en schreef in 2006 de muziek bij het boek ‘Even gelukkig’.
Vroeger namen onze kleutertjes zowel uit de Wijk- als Hoofdschool ook deel aan de Muziekavond. Zo had ik eens “Het toeterlied” van Bart Peeters geprogrammeerd. Voor die gelegenheid leerde ik de kleutertjes kazoo spelen, je weet wel een plastieken pijpje met een papieren membraan in de wand. Door met de kazoo in de mond een toon te zingen, gaat het membraantje aan het trillen en wordt het geluid vervormd. In al mijn enthousiasme liet ik de kindjes er maar op los toeteren. De volgende week kreeg ik echter van de juffrouw te horen dat ik haar kleutertjes voortaan iets minder hard mocht laten blazen want na afloop van mijn eerste les telde ze abnormaal veel natte broekjes…
Enkele jaren terug hadden wij een zeer creatief 6de jaar Humane Wetenschappen. De meisjes – al jaren verwoede en zeer plichtbewuste danseressen – daagden de jongens uit om in hun laatste jaar ook eens mee te doen. Hun deelname zou beperkt blijven tot enkele achtergrondpasjes. De jongens waren vlug voor het idee gewonnen maar beseften – zoals dikwijls bij mannen – veel te laat de ware toedracht van hun engagement. Terwijl de meisjes wekelijks oefenden kwamen de jongens nooit opdagen. Op de dag van de generale repetitie konden ze er niet meer van onderuit en werden ze door hun vrouwelijke klasgenoten op het podium gesleurd. Eenmaal op het podium en voor zo’n grote zaal, zagen ze hun stommiteit in… Niet getreurd, voor het eigenlijke optreden zou het wél lukken! Een pientere klasgenoot had immers dé oplossing gevonden: uit de voorraadkamer onder de keldertrap van het Mark liebrechtcentrum haalde hij een bakje bier en samen met zijn vrienden maakte hij die soldaat. Hun danspremière is wonderwel – dankzij de meisjes – goed afgelopen maar na afloop van de voorstelling hadden ze minder geluk want de lege gele bak hadden ze per ongeluk in de struiken naast mijn fiets achtergelaten. ’s Maandags hebben ze geld mogen inzamelen om een volle bak te kopen en na school – vergezeld van de nodige excuses – aan de zaalverantwoordelijke af te geven…
De foto’s van de 12e Muziekavond in de Koningin Elisabethzaal op vrijdag 4 maart 1994 zijn aangevuld en vind je hier.
[nggallery id=8]
Na het 10-jarig jubileum in de Singel moesten wij hoogdringend uitkijken naar een ruimere zaal. Studieprefect Arthur Vandervee en directeur Edwig Van de Vorst bleven niet bij de pakken zitten en in mei 1992 kreeg ik al een lijstje met de data voor de volgende vijf Muziekavonden onder de neus geschoven, met als nieuwe locatie… de prestigieuze Koningin Elisabethzaal. Het nieuws sloeg in als een donderslag bij heldere hemel. Dat het uiteindelijk 11 bomvolle Elisabethzalen zouden worden, hadden de directeurs Arthur Vandervee (atheneum), Edwig Van de Vorst (middenschool) en Guy Dumon (basisschool) op dat moment niet durven dromen.
De Elisabethzaal is en blijft een plaats die menig artiest en toehoorder bekoort. Op gebied van akoestiek behoort het tot de beste zalen ter wereld en wie droomt er niet van om eens in zo’n muziektempel op te treden? Voor de kinderen is dat tevens de ‘Samson en Gertzaal’. Om zoveel mogelijk kleuters op het podium te krijgen, lieten wij op onze eerste Elisabethzaalvoorstelling ‘Samson’ aandraven en van meet af aan was het ijs gebroken. Na de pauze bracht oud-leerlinge Sylviae Traey (lichting 1973) Beethovens beroemde ‘Mondscheinsonate’ op piano. Sylvia Traey werd in 1978 laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Ze was jarenlang docente piano aan het conservatorium in Gent. Ze geeft regelmatig themalessen in binnen- en buitenland en in 2006 werd ze uitgeroepen tot meest verdienstelijke inwoonster van de gemeente Edegem.
De zaal telt maar liefst 2.000 zitjes en wij moesten er maar voor zorgen die zoveel mogelijk vol te krijgen. Met de splitsing van de wijk- en hoofdschool werden de koren nog meer uitgebreid en zo groeide in 1995 het aantal deelnemers tot 430. De avond werd ook zo geprogrammeerd dat zowel de grote als de kleine leerlingen elkaars optreden konden bijwonen. Gewoontegetrouw kregen de leerlingen uit kleuter- en basisschool (1e en 2e graad) de eerste drie rijen in de zaal toegemeten. De “groten” uit de 3e graad van de basisschool en het middelbaar konden de avond vanop het balkon volgen.
De coördinatie om al die deelnemers tijdig op en van het podium te krijgen lag in handen van onze wiskundige bollebozen Jan Van Oost, Eddy Perdu, Jef De Boeck, Hedwig Tuerlincx, Henk Genbrugge en Jan Dekeyzer. De toeschouwer in de zaal beseft niet welke doolhof van kamertjes en ruimtes de catacomben van de Elisabethzaal wel telt, het ideale speelterrein voor jonge en nieuwsgierige leerlingen. Het blijft voor mij nog steeds een raadsel hoe de ploeg Van Oost het telkens voor elkaar kreeg om die massakoren op tijd en stond op het podium te krijgen.
Logistiek werd het ook een huzarenstukje. Voor de generale repetitie huurden wij vier lijnbussen die constant tussen de Elisabethzaal en de school pendelden. Hierbij moesten wij o.a. rekening houden met de middagpauze en de warme maaltijd op school. Bovendien mocht de repetitie niet langer duren dan 15.30 u want de kinderen moesten ’s avonds nog naar huis gaan om zich om te kleden.
De Elisabethzaal is een klassieke concertzaal, bijgevolg is er qua belichting en klankversterking niks voorhanden. Hiervoor deden wij een beroep op een externe PA-firma die telkens met twee overvolle vrachtwagens geluids- en lichtmateriaal en twee techniekers om acht uur aan de Elisabethzaal klaarstonden. Met behulp van een tiental leerlingen uit de hoogste jaren werd dan op amper twee uur tijd het materiaal uitgeladen, gemonteerd en afgesteld en dan pas kon de generale repetitie beginnen. Voor onze leerlingen was dit telkens een zeer zware en zenuwslopende klus! Na afloop van de avond bouwde dezelfde ploeg alles weer af en werd het materiaal door de zaal naar de vrachtwagens gesleept, want de Elisabethzaal beschikt niet over een los- en laadkade. Dit duurde tot diep in de nacht, maar gebeurde zonder gemor!
Niemand zal ontkennen dat de Muziekavond doorheen al die jaren voor de nodige uitstraling van de school zorgde. Zowat de helft van onze scholengemeenschap – gaande van 2,5 tot 19 jaar – stond die avond op het podium, want in die tijd hadden wij ook nog een zevende jaar. Die honderden deelnemers zorgden thuis en in de jeugdbeweging voor de nodige mond-aan-mondreclame. Mama en papa hadden op het werk, bij vrienden, de kapper, de bakker en beenhouwer ook over het optreden van zoon- en dochterlief in dé Elisabethzaal en zo ging de bal verder aan het rollen. Mede dankzij de Muziekavond kende onze school in de jaren negentig een gestage groei (1.094 leerlingen) en dat resulteerde in 1993 met de aanwinst van een adjunct-directeur.
De Muziekavonden in de Elisabethzaal zorgden er ook telkens voor dat wij heel wat belangrijk volk uit zowel de onderwijs- als de politieke wereld over de vloer kregen. Naast verschillende inspecteurs waren er vele directies van de ons omliggende en bevriende scholen en was er steevast iemand van de raad van bestuur van het GO! aanwezig. In 1993 kwam zelfs toenmalig minister van Onderwijs Luc Van den Bossche naar de Elisabethzaal afgezakt. Ook Ingrid Pira, burgemeester van Mortsel, en haar schepenen zijn gedurende al die jaren vaste gasten geweest op onze Muziekavond.
Doorheen die dertig jaar is de Muziekavond altijd min of meer zelfbedruipend geweest. Bij het grasduinen in onze uitgebreide archieven kwam ik enkele rekeningen tegen. Zo kenden wij in 1995 een batig saldo van €1.636, in 1996 hadden wij een verlies van €570 en in 1997 sloten wij af met een winst van €644. Het jaarlijkse budget bedroeg toen zo’n half miljoen oude Belgische frank (€12.500), wat in die tijd – voor een schoolse manifestatie – toch een gigantisch bedrag was. Gedurende die dertig jaar hebben wij steeds op de financiële en materiële steun van onze Vriendenkring o.l.v. hun voorzitter Robin Libeer kunnen rekenen en dit gaf ons de nodige slagkracht. Sedert de overstap naar het cc Mark Liebrecht in 2003 kunnen wij gestaag een mooi positief saldo voorleggen dat ten goede komt aan de algemene werking van de school.
De voordelen van de Muziekavond vallen op pedagogisch gebied ook niet te versmaden. Vooral voor het bereiken van onderwijsdoelstellingen waarbij de leerlingen attitudes aanleren in verband met sociale omgang, werken in groepsverband, hulpvaardigheid, assertiviteit, verantwoordelijkheid durven nemen, schoonheid creëren, naar elkaar luisteren, omgaan met conflicten, leiding nemen,… Het zijn zaken die dikwijls in een gewone les niet uitvoerbaar zijn en die momenteel mooi in de vakoverschrijdende eindtermen zijn gegoten en in elke school zelfs verplicht zijn. Ook niet te vergeten is dat hier nog het unieke graadoverschrijdend samenwerken bijkomt.
De foto’s die Alfred Schallenberg van deze eerste avond in de Koningin Elisabethzaal maakte zijn nu ingescand en kan je hier bekijken. De filmpjes volgen stapsgewijs…
[nggallery id=7]
Op zaterdag 22 februari 1992 verhuisde de Muziekavond van de Sporthal naar de blauwe zaal van de Singel. Onder het motto ‘Vele kleintjes maakten één groots Atheneum’ sloegen de leerlingen en collega’s uit de kleuter-, basis-, middenschool en het atheneum de handen in elkaar om er een onvergetelijke avond van te maken. Liefst 150 leerlingen namen hieraan deel. De grote zaal van de Singel met een capaciteit van 850 zitplaatsen, was in enkele weken tijd volledig uitverkocht.
In 1992 kreeg onze Muziekavond zijn vaste structuur en gingen wij meer de professionele weg op met o.a. mooi verzorgd drukwerk en een bijhorende affiche, alles in een nieuwe huisstijl. Deze historische avond werd door beroepsfotograaf Alfred Schallenberg op de gevoelige plaat gelegd en dat deed hij ook nog de achttien volgende jaren! Momenteel zijn wij druk in de weer om alle foto’s te verzamelen en in te scannen, het album van 1992 is compleet, de overige jaren volgen.
Dankzij de filmopnamen van Walter Van den Branden, docent aan het RITS (Erasmus Hogeschool) te Brussel, beschikken wij van deze jubileumeditie en de daaropvolgende Muziekavonden in de Koningin Elisabethzaal over mooie beeld- en klankopnamen. Onlangs werden alle films gedigitaliseerd, fragmenten hieruit verschijnen regelmatig in de bovenstaande rubriek ‘Video(‘s) in de kijker’.
De drie koren van de basisschool, samengesteld uit leerlingen van de hoofdschool “De Bolster” en Wijkschool “Ten Dorpe” en het koor van het atheneum werden tussen 1990-2005 door Pol Bossuyt – buiten zijn normale lesopdracht – wekelijks voorbereid. Leraar Engels en begenadigd pianist-dirigent André Moennaert nam vanaf toen het koor van de middenschool onder zijn goede en Maddy Elsen zorgde jaarlijks met haar leerlingen uit het eerste jaar middenschool voor een blokfluitintermezzo.
In de Singel stonden ook Renate Spelmans (fagot) en Vincent Goris (piano) op de planken, later zullen zij de professionele muziekweg inslaan. Vincent werkt nu o.a. als muzieksamensteller bij de cultuurzender KLARA en Renate onderwijst fagot en algemene muzikale vorming aan het Stedelijk Conservatorium van Oostende en aan de Muziekacademie van Zottegem. Onder de presentatrices herkennen wij Vanessa Broes. Vanessa behaalde haar masterdiploma woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en geeft toneelles aan de! Kunsthumaniora, ze is ook regelmatig op televisie te zien.
De meisjes uit de eerste en tweede graad oefenden o.l.v. turnlerares Carla Van Reeth een bewegingsnummer in, later zal collega Philip Storme haar bijstaan. In die tijd zaten er ook heel wat dansers van dansschool Maggi Toussaint bij ons op school, ze maakten deel uit van de dansgroepen ‘The Jazzy-Kids’ en ‘The Bubbles’ die in de beginjaren van de commerciële zender VTM daar regelmatig op te zien waren. Ter gelegenheid van deze 10e editie bracht Maggi een gesmaakte choreografie. Het slotlied werd door de heer Edwig Van de Vorst, directeur van de middenschool op de piano begeleid.
Dankzij onze huisfotograaf de heer Alfred Schallenberg hebben wij doorheen de jaren heel wat mooi beeldmateriaal verzameld. In het fotoalbum vind je een kleine selectie.
Wekelijks verschijnt er ook een filmpje uit de oude doos, dus een website om zeker in het oog te houden!
Wij zijn op zoek naar oud-leerlingen die in enkele lijntjes willen neerpennen wat de Muziekavond tijdens hun KAM-tijd en misschien zelfs daarna voor ze heeft betekend. Alle artikeltjes gaan wij tegen de jubileummuziekavond in een gedenkboek bundelen. Wil je ons hierbij helpen, dan mag je je schrijfsel opsturen naar het onderstaande e-mailadres. Als dank voor je medewerking krijg je op 19 april een gratis exemplaar.
Volgend jaar wordt de! Muziekavond van het Koninklijk Atheneum Mortsel dertig. Voor deze jubileumeditie organiseren we twee avonden. Donderdag 19 april zal worden ingezongen door oud-leerlingen van onze school die de professionele weg zijn ingeslagen of de muziek als hobby zijn blijven beoefenen. Vrijdag 20 april is het de beurt aan de huidige generatie KAM-ers. Beide avonden vinden plaats in de schouwburg van het Mark Liebrechtcentrum in Mortsel en beginnen telkens om 19.45u. De voorbereidingen voor het 30 jaar jubileum kan je via deze blog op de voet volgen.
Klik op de afbeelding voor de fotoreportage

Klik op de afbeelding voor de reportage.

Klik op de afbeelding voor de reportage.
11 keer Koningin Elisabethzaal Antwerpen.
Klik op de afbeelding voor de reportage.
KAM-Koor
2019 - Samen voor altijd
2018 - They don't care about us
2017 - Somebody that I used to know
2016 - Wêr bisto
2015 - Can you hear me - Bob Chilcott
2015 - Payphone
2014 - Vois sur ton chemin
2014 - Sing a Song
2013 - Read all about it
2012 - Someone like you (Adele)
2012 - Double trouble (John Williams)
1992 - The Sound of Silence (Paul Simon)
mei 2023 M D W D V Z Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ARCHIEF